Followers

Saturday, July 25, 2009

MEMPEROLEH KETENANGAN

Memperoleh ketenangan??? Mungkin pelbagai cara digunakan oleh manusia zaman ini untuk membuatkan hati tenang...btul tak? kalau kita tgk, hiburan telah mendominasi remaja zaman skrg untuk menghilangkan tekanan, menyelesaikan masalah dan mcm-mcm lagi... namun mereka tidak sedar akan hakikat ketenangan yang sebenarnya...manusia lupa untuk BERSYUKUR KPADA ALLAH..?? manusia lupa untuk bergantung pada ALLAH...manusia lupa bahawa cara yang paling mudah tapi berkesan untuk dapat hidup tenang dan beroleh kedamaian adalah BERSYUKUR KEPADA ALLAH...

Wahai insan!!! tepuk dada, tanyalah iman...muhasabahlah diri kita..susah sgt ke untuk mengucapkan ALHAMDULILLAH...?Susah sgt ke untuk mengucapkan kalimah ALLAH di bibir kita? SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, ALLAHUAKBAR....(sesungguhnya zikir itulah pelembut hati, penenang fikiran..) kalau nak ucap benda2 yang tak baik, amat senang untuk kita ucapkan..btul tak?? tetapi kalimah ALLAH ini yang teramat mudah, sush sgt ker??
sama2 lah kita muhasabah diri kita yer..
(saya pun muhasbah diri jgk)

hayatilah Firman ALLAH ini:

“Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memberikan pernyataan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Ku-tambah nikmat-Ku kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih” (QS. Ibrahim: 7).

Tetapkanlah memuji Allah yang menganugerahkan pelbagai nikmat kepada kita.Sesekali cubalah bandingkan diri kita dengan mereka yang serba kekurangan.. Bersyukurlah dengan nikmat yang dikurniakan Allah..bersyukurlah kerana kita masih dikurniakan dengan nikmat Iman dan Islam..bersyukurlah kita kerana dilahirkan dalam Islam.. BERSYUKURLAH...Ia adalah method yang paling baik untuk peroleh kebahagiaan dan terbebas dari tekanan.Ini kerana ketika kita bersyukur itu, bererti kita menghadirkan kembali nikmat yang telah diberikan kepada kita oleh Allah S.W.T.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails