Followers

Friday, November 13, 2009

KEISTIMEWAAN 10 HARI PERTAMA ZULHIJJAHIbnu Abbas r.a berkata bahawa Nabi s.a.w bersabda : “Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini - iaitu 10 hari Zulhijjah.” Riwayat Al-Bukhori

Ibnu Hibban di dalam Sahihnya meriwayatkan dari Jabir r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : “Seutama-utama hari ialah hari Arafah

Pada bulan Zulhijjah ini terdapat beberapa peristiwa yang terkenal dalam sejarah Islam. Bulan Zulhijjah atau dikenali sebagai bulan haji ini menyimpan pelbagai peristiwa penting dalam sirah perjuangan Rasulullah s.a.w di dalam menegakkan Islam di muka bumi ini.

Di antaranya :

 • Rasulullah s.a.w telah membawa barang dagangan milik Saidatina Khadijah r.a ke Syam iaitu pada tahun ke-5 sebelum dilantik menjadi Nabi.Baiah ‘Aqabah - Perjanjian Aqabah yang berlaku pada tahun ke-13 selepas perlantikan menjadi Nabi. Perjanjian ini disertai oleh 73 orang lelaki dan 2 orang perempuan dari Kaum Aus dan Khazraj.
 • Tercetusnya peperangan As-Sawiq pada tahun kedua Hijrah. Di dalam peperangan As-Sawiq ini, Rasulullah s.a.w telah keluar mengekori kumpulan Abu Sya’ban yang telah menceroboh dan memerangi penduduk pinggir kota Madinah. Kumpulan Abu Sya’ban telah melarikan diri apabila mendengar mereka diekori oleh Rasulullah s.a.w, sewaktu melarikan diri ini mereka telah mencampakkan guni-guni gandum yang dibawa bagi mempercepatkan proses melarikan diri itu.
 • Rasulullah s.a.w telah menghantar satu kumpulan tentera pada 7 Zulhijjah tahun ke-5 hijrah ke perkampungan Bani Sulaim yang dikepalai oleh Ibnu Abi Al-’Arjak.
 • Ibrahim, putera Rasulullah s.a.w telah dilahirkan iaitu pada tahun ke-8 Hijrah dari isteri baginda, Mariah Al-Qibtiah.
 • Rasulullah s.a.w mengerjakan haji yang dikenali sebagai Hajjatul Wida’ atau Haji Perpisahan. Rasulullah s.a.w telah menyampaikan amanat-amanat atau khutbah baginda yang terkenal itu di sini yang mengandungi amanat, peraturan, nasihat dan cara hidup dalam Islam.
 • Abu Bakar As-Siddiq r.a telah mengerjakan haji pada tahun 12 Hijrah bersama-sama Umat Islam selepas kewafatan Rasulullah s.a.w.
 • Tercetusnya peperangan di antara Tentera Islam dengan Tentera Rom, dimenangi oleh tentera Islam yang dipimpin oleh Umamah Al-Bahiliy.
 • Kemenangan tentera Islam ketika menentang tentera Rom, tentera Islam ketika itu dipimpin oleh Yazid bin Abi Sya’ban manakala Rom dipimpin oleh Sarjius. Perperangan berlaku di Wadi ‘Arabah di Palestin.
 • Saidina Umar Al-Khatab telah dibunuh pada 23 hijrah oleh Lu’luah Al-Majusi.
 • Saidina Uthman bin Affan telah dipilih sebulat suara oleh Majlis Syura untuk menjadi khalifah yang ke-3.
 • Saidina Ali bin Abi Tolib sebagai khalifah yang ke-4 menggantikan Saidina Uthman pada tahun 35 hijrah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails