Followers

Friday, October 2, 2009

JADILAH PERIBADI MUKMIN YANG KUAT

Agak bosan bila tidak menulis sesuatu...masa yang ada ni perlu kita manfaatkan dgn baik..Semalam saya terbaca satu sabda Rasulullah S.A.W..sy amat tertarik dgn kata-kata ni..bleh dijadikan panduan untuk kita semua dan saya ingin berkongsi lah dgn shbt.

Dalam buku tu tertulis tentang visi unggul seorang mukmin..banyak penekanan kepada perlunya kita sebagai seorang mukmin untuk menjadi kuat, bersih hati dan berguna kepada Islam...

Petikan sabda Rasulullah :

Jadilah mukmin yang kuat. Kerana dengan kekuatannya banyak memberi manfaat. Rasulullah bersabda,

"Seorang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada seorang mukmin yang lemah, dan pada diri masing-masing dari keduanya terdapat kebaikan. Bersungguh-sungguhlah dalam meraih apa yang bermanfaat bagimu, mohonlah pertolongan kepada Allah, dan jangan merasa lemah. Jika sesuatu menimpamu, janganlah kamu mengatakan, " Seandainya aku melakukan begini, nescaya akan begini dan begini", akan tetapi katakanlah, "Allah telah mentakdirkan hal itu, dan apa yang dikehendaki-Nya pasti akan terjadi", kerana sesungguhnya perkataan "seandainya" akan membuka perbuatan syaitan". (Diriwayatkan Muslim dari Abu Hurairah ra.)

Sabda Rasulullah lagi.

"Sebaik-baik manusia adalah manusia yang bermanfaat kepada orang lain"

"Sebaik-baik kalian adalah orang yang panjang umurnya dan banyak amalnya"

"Sebaik-baik manusia adalah yang paling baik akhlaknya"

"Sebaik-baik kamu adalah orang yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya kepada orang lain"

Amat terkesan kan pada diri bila membaca sabda Rasulullah ni...ana harap cebisan ilmu ni bleh la kito kgsi dan renung untuk memperbaiki diri kita dari semasa ke semasa..amat penting untuk kita terus bersemangat nak buat kerja Islam..bukan sesuatu yang mudah kan sahabat...kadang-kadang kita kuat, dan kadang-kadang kita lemah..tp, tu tak menjadi alasan untuk kita tinggalkan sunnah perjuangan Rasulullah ni..ada satu lagi kata-kata yang ingin saya kongsi...sama-samalah kita renungkan ye...

Al Mutanabi mengatakan,

"Manusia dinilai berdasarkan perbuatan mereka. Kebesaran jiwa mereka yang menentukan kerja mereka memang besar. Di mata orang-orang kerdil, masalah-masalah simple menjadi besar. Bagi yang berjiwa besar, masalah-masalah besar terlihat kecil." (Gatra, 4 Maret 1995)

Imam Syafie pula mengatakan " Kalau aku hidup aku tak takut kehilangan makanan. Kalau aku mati aku tak takut kehilangan kuburan. Jiwaku jiwa yang merdeka yang melihat kelemahan sebagai kekufuran."

Demikianlah orang-orang besar. Mereka memiliki visi yang besar, pandangan besar.Persepsi yang benar. Langkah yang tegar. Idea-idea yang selalu segar.

Oleh itu, ana harap kata-kata yang tercoret ini akan menjadi semangat untuk kita terus berjuang..betul tak sahabat...? Semoga Allah terus menerus memberi kekuatan kepada kita...InsyaALLAH..

PETIKAN KATA-KATA DARI BUKU ZERO TO HERO
Penulis: Solikhin Abu Izzudin

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails